Akreditace ERASMUS+ v Sociální agentuře

Sociální agentura, o.p.s. si klade za cíl být stálou, kvalitní, ale současně i progresivní organizací. Chceme poskytovat produkty a služby, které budou mít dopad nejen na vzdělávání dospělých, ale současně na život osob, které mají omezené příležitosti, na jejich rodiny, zaměstnavatele a potažmo celou komunitu. Následováním nových trendů ve vzdělávání, využití jejich nástrojů a možností, chceme naplňovat poslání naší organizace s cílem zlepšit kvalitu života lidí se zdravotním postižením s důrazem na jejich pracovní uplatnění.

Na základě zkušenosti s předchozím realizovaným projektem v rámci E+ jsme se rozhodli získat Akreditaci v programu Erasmus pro vzdělávání dospělých, která nám umožní v letech 2024 až 2027 realizovat 3 projekty mezinárodní spolupráce prostřednictvím zahraničních stáží.

Realizací uvedených projektů chceme reagovat na několik výzev, kterým naše organizace v současné době čelí. Mezi tyto výzvy patří schopnost flexibilně reagovat na potřeby v oblasti vzdělávání dospělých, které se prohlubujícím procesem digitalizace prostředí velmi dynamicky mění, dále na aktivizaci klientů se zdravotním postižením nejenom cestou širšího zapojování do procesu vzdělávání, ale i jejich participaci na vlastní tvorbě vzdělávacího programu včetně získání lektorských kompetencí. V neposlední řadě se aktuálním tématem také stala samotná problematika self-advocacy, tzn. vytvoření svépomocné skupiny uživatelů našich služeb, která by fungovala nezávisle na naší organizaci nebo vytvoření pracovních pozic pro peer konzultanty v odborném týmu. Program Erasmus + vnímáme jako příležitost k načerpání inspirací, zkušeností pro zdolání zmiňovaných výzev, ale i jako prostor pro navázání trvale udržitelného partnerství s dalšími organizacemi.

Cíle projektů zahrnují:

  • Podporu rozvoje neformálního prostoru pro setkávání a vzdělávání klientů prostřednictvím vytvoření polyfunkčního komunitního centra
  • Zvyšování kvality poskytovaného vzdělávání prostřednictvím podpory klíčových kompetencí zaměstnanců SA formou účasti na kurzech v oblasti digitální, finanční a zdravotní gramotnosti
  • Budování kapacit poskytovatelů vzdělávání pomocí síťování, sdílení příkladů dobré praxe a vzájemného inspirování se v inovativních přístupech ke klientům se zdravotním znevýhodněním.